Logo Texel Samen Beter

Philip: 'Wij gaan ons leven nu opnieuw uitvinden'

Philip Seligmann woont sinds eind oktober 2015 in “Gollards”. Als ik op het afgesproken tijdstip bij Philip aanbel, zit hij te werken achter zijn computer. Als ik hem, na de kennismaking, vraag hoe het hem bevalt in “ Gollards” te wonen, zegt hij: “ Ik had het -gezien mijn situatie- niet beter kunnen treffen”.

Hij legt uit hoe het zo gekomen is: na een CVA en 38 TIA’s in 4 weken bleef hij valgevaarlijk , daarnaast had hij ook allerlei andere ongemakken. Thuis ging het wel beter, mede dankzij de uitstekende zorg door de thuishulpen van “Hulpvaardig” , maar er was meer nodig. De vrouw van Philip raakte overbelast door de intensieve zorg. Door helder optreden van zijn huisarts, was er binnen korte tijd opvang in een ziekenkamer van “Gollards”. De verzorging daar beviel de familie uitstekend, het was eek hoognodige verlichting voor beiden , Philip voelde zich er gesteund en goed, zodat de beslissing om daar permanent te gaan wonen, pijnlijk maar realistisch en niet moeilijk was. Zeker omdat het ook voor zijn vrouw de beste oplossing was.

"Ons leven nu samen opnieuw uitvinden"

Uiteraard is het niet makkelijk om zo gescheiden te gaan wonen na vele jaren samenzijn. Philip zegt daarover: “Wij gaan ons leven nu opnieuw uitvinden”. Overigens voelt hij zich prima in “ Gollards”. Hij kan zijn dag indelen zoals hij dat thuis gewend was. Hij belt een paar maal daags met zijn vrouw en zij plannen hun ontmoetingen op zijn nieuwe stek of in hun eigen huis. Zo ontdekken zij hun nieuwe vormen (hij kan ook in hun eigen huis logeren!!) en zoeken ze samen naar een herstelproces voor de vermoeidheid . De dag en avond is Philip aan het werk. Hij doet nog steeds advieswerk, volgt allerlei bestuurlijke ontwikkelingen op Texel en heeft via Skype contact met het Sociocratisch Centrum Nederland in Rotterdam. Deze organisatie houdt zich op dit moment ook bezig met internationale samenwerking. Verder leest hij veel, hij heeft nog steeds een brede interesse. Hij denkt mee over allerlei zaken die op het eiland spelen, zoals het onderwijs en heeft ook ideeën voor wegen om gezamenlijk oplossingen te realiseren .

Spelletjes

Philip was altijd een goede schaker, soms komt er iemand van de schaakclub om een potje te schaken. Ook gaat hij graag Den Burg in met zijn vrouw, voor een lekker kopje koffie of een lichte lunch, liefst bij Lokaal 16. Zondags is hij altijd thuis op het Horntje. Hij speelt graag Mah-Jong met zijn vrouw of een potje Scrabble. Af en toe komt er een vriendin langs om een spelletje mee te doen.

Verzorging en eten

De verzorging en het eten in “ Gollards” bevallen hem goed. De mensen zijn vriendelijk en bereidwillig en het eten goed. Er is altijd keuze uit twee menu’s. Vaak is er vis, altijd heerlijk klaargemaakt. Wel vindt hij de groente vaak wat gaar, zodat er geen “bite” meer in zit, maar toch is het smakelijk. Bovendien is er dagelijks rauwkost, zodat hij toch iets gezonds binnen krijgt. De rauwkost is iedere dag anders en altijd lekker. Er komen regelmatig mensen van buiten eten in het restaurant van “ Gollards”, dat zegt wel iets over de kwaliteit. De gastvrouwen zijn heel attent en flexibel als mensen bijzondere wensen hebben. Ook met zijn vaste tafelgenoten is Philip erg te spreken.

Al met al is Philip dus heel tevreden met zijn leven en heeft zelf ook een heel positieve instelling en levendige uitstraling. Als ik afscheid neem, merk ik dat de tijd is omgevlogen en heb ik het het gevoel dat ik veel geleerd heb over hoe je positief kunt leven met beperkingen. Daarnaast heb ik een heel gezellige middag gehad.