Logo Texel Samen Beter

'Hoera het is vandaag!' maakt kinderen op een positieve manier bewust van een gezonde leefstijl

Na veel aandacht voor ouderen en hun problematiek, wil Texel Samen Beter niet vergeten dat er meer kwetsbare groepen op ons eiland zijn die wel wat extra zorg en aandacht kunnen gebruiken. Op dit moment richten wij de blik daarom op de jeugd en op de mensen die met en voor deze doelgroep aan het werk zijn. Zo kwamen we in contact met jeugdverpleegkundige Marja van Etten. Zij vormt samen met diëtist Tamara Zijm en Josien Wolf, praktijkcoördinator bij Therapie Wolf, het bestuur van de stichting 'Hoera het is vandaag!'.

Wat doet de stichting 'Hoera het is vandaag!'?

Tamara en Marja maakten zich in 2015 zorgen over feit dat kinderen zo vaak overgewicht hebben. Samen gaven ze op basisscholen lessen over suiker. Ze lieten kinderen zien waar allemaal suiker inzit en hoeveel suiker eigenlijk “verstopt” zit in allerlei voedingsmiddelen. Het ging niet om beïnvloeding, - kinderen moeten zelf keuzes leren maken - maar wel om kennis en bewustwording. De lessen sloegen aan en werden goed ontvangen. Dus groeide het idee om het een volgende keer wat uit te breiden.

Bredere aanpak

Josien Wolf, met veel ervaring in jeugdzorg en speciaal onderwijs, kwam op Texel wonen en werd praktijkcoördinator bij Therapie Wolf. Zij werd ook benaderd om mee te doen aan het project. Zo ontstond het idee voor een scholingsweek over gezondheid op alle basisscholen, vanuit een positieve kijk op gezondheid: baas over je eigen lijf. Er werd een stichting opgericht met het doel kinderen op een positieve manier bewust te maken van het belang van een mentale en lichamelijk gezonde leefstijl. in 2016 werd de eerste 'Hoera het is vandaag-week' gehouden met als hoogtepunt een beursdag in Sporthal Ons Genoegen.

Werkgroep en sponsors

Er werd een werkgroep gevormd waarin allerlei betrokken instanties, individuen en organisaties (bv scholen, sportverenigingen, therapeuten, GGD, Young4ever) en ouders deelnamen. De eerste keer was het zoeken van sponsors een beetje lastig, omdat nog niet duidelijk was voor iedereen wat de bedoeling was. Nu de beurs, met interactieve stands van allerlei instanties en bedrijven, voor de tweede keer georganiseerd wordt, was dat geen enkel probleem meer.

Doel

Het doel is van de stichting is om kinderen op een positieve manier bewust te maken van het belang van een mentale en fysieke gezonde leefstijl. Ook gaat het bij positieve gezondheid over het ontdekken van je eigen kracht en leren daarop te vertrouwen en die te gebruiken.

Nieuw voor 2018

Sommige dingen zijn nog een verrassing, maar in ieder geval wil de stichting nu meer aansluiten bij de actualiteit. Zo komt er dit jaar een stand met een optometrist vanwege het nieuws over slechtziendheid bij kinderen door smartphone- en tabletgebruik. Ook doen alle basisscholen scholen mee aan het Daily Mile-project (dagelijks een mijl wandelen met de klas). Er komt verder een stand met als thema 'als je ouders uit elkaar gaan' en er is aandacht voor lichaamshouding en gezonde slaap. Door aan te haken bij de actualiteit en kennis over te dragen hopen zij dat kinderen en ouders bewustere keuzes gaan maken.

Wat gaat er dit jaar gebeuren?

De gezondheidsweek is dit jaar van 5 tot en met 9 maart. Op 8 maart is de beursdag.

Net als de vorige keer zijn alle scholen al en paar weken van tevoren bezig met voorbereidingen. Het project is bedoeld voor groep 5 tot en met 8. Ook nu is er al weer enthousiast gewerkt aan onder andere posters over gezondheid. De werkgroep draagt activiteiten aan, maar scholen zorgen zelf voor de invulling daarvan vanuit het principe van positieve gezondheid. Zo kan iedere school eigen accenten leggen en aansluiten bij de interesse van haar leerlingen.

Er komen in de sporthal vier pleinen:

  • BREIN
  • LICHAAM
  • VOEDING
  • BEWEGING

In het midden komt een stand over POSITIEVE GEZONDHEID. Alle kinderen krijgen een beursboekje mee, dit is een brochure over alle stands met uitleg over alle pleinen en de workshops.

De stands

Tweederde van de zaal wordt gevuld met stands, een derde blijft open ruimte, daarin worden korte workshops gegeven met o.a. dans, zelfverdediging, free runnen (training), djembé spelen etc.

Open tot 16.30 uur

De beurs is op verzoek dit jaar tot 16.30 uur open, zodat ook ouders in de gelegenheid zijn te ervaren waar hun kinderen mee bezigt zijn geweest.

Al met al wordt er op diverse plaatsen al hard gewerkt en belooft dit project weer een heel succesvolle te worden. Wij volgen het met veel belangstelling en doen er graag, in een volgende nieuwsbrief, verslag van.